SHOForum  


Go Back   SHOForum > Help and Maintenance - Gen 1 (89-91) & Gen 2 (92-95) > Gen 1 & 2 - Engine, Exhaust, Drive Line & AC systems

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-09-2010, 11:46 PM
Terrorizer's Avatar
Terrorizer Terrorizer is offline
SHO or GTFO
 
Join Date: Mar 2010
Location: Arizona
Posts: 242
Terrorizer will become famous soon enough
Default Cruise control doesn't work, light does not come on

The cruise control doesn't work on my car, it hasn't since I bought it. ITs a 1990 5 speed. When I turn cruise control on the light doesn't light up on the dash. (im assuming there is a light, lol). I checked the plastic clip that commonly breaks on the throttle but that is in tact. Anyone have any ideas?
__________________
1990 5 Speed SHO
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2010, 11:51 PM
jmpSHO2nd jmpSHO2nd is offline
Registered
 
Join Date: Jul 2010
Location: Massachusetts
Posts: 638
jmpSHO2nd is spectacular!jmpSHO2nd is spectacular!
Default

Quote:
Originally Posted by Terrorizer View Post
The cruise control doesn't work on my car, it hasn't since I bought it. ITs a 1990 5 speed. When I turn cruise control on the light doesn't light up on the dash. (im assuming there is a light, lol). I checked the plastic clip that commonly breaks on the throttle but that is in tact. Anyone have any ideas?
I don't think there is a dash light for the cruise control, at least not for the Gen 2 SHOs.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-09-2010, 11:54 PM
xshoel93x's Avatar
xshoel93x xshoel93x is offline
SHO driver
 
Join Date: Jan 2010
Location: Massachusetts
Posts: 118
xshoel93x is unknown at this point
Default

im gonna check tomorrow but im fairly certain mine has a light.
__________________

1993 ATX- silver on black, full leather, alpine type s up front, kicker ks out back, rockford fosgate 400watt amp, jvc hd radio head unit. 60k done 2/26/11 @ 130k miles. no cats, no silencer cone, stang gt muffs
Reply With Quote
  #4  
Old 11-10-2010, 12:13 AM
Terrorizer's Avatar
Terrorizer Terrorizer is offline
SHO or GTFO
 
Join Date: Mar 2010
Location: Arizona
Posts: 242
Terrorizer will become famous soon enough
Default

Either way, the cruise control isn't working.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-10-2010, 01:42 AM
xshoel93x's Avatar
xshoel93x xshoel93x is offline
SHO driver
 
Join Date: Jan 2010
Location: Massachusetts
Posts: 118
xshoel93x is unknown at this point
Default

check fuse? start small is the best way to go
Reply With Quote
  #6  
Old 11-10-2010, 05:10 AM
beaudeen's Avatar
beaudeen beaudeen is offline
BEAUDEEN
 
Join Date: Jun 2003
Location: Shannonville, Ontario
Posts: 248
beaudeen is on the right road
Default

If your in a rust belt area, check the v-clamp that holds the 2 halves together on the vacuum can. Mine was rusted out and lost vacuum..just follow the cable down under front bumper drivers side.My 95 mtx doesn't have a cruise indicator light.
__________________
95MTX
235 km
shoshop high flow y-pipe
Quickflow Mufflers..sounds like ASS above 3800
Reply With Quote
  #7  
Old 11-10-2010, 05:32 AM
SHOred SHOred is offline
Registered
 
Join Date: Mar 2008
Location: North Carolina
Posts: 84
SHOred is unknown at this point
Default

Do you have athird brake light? On some cars if it burns out the cruise will stop working. Also if you have a bad clockspring the cruise will quit. My cruise quit and when I replaced the clockspring it started working again.

SHOred
Reply With Quote
  #8  
Old 11-10-2010, 09:28 AM
rubydist rubydist is offline
Registered
 
Join Date: Jun 2007
Location: Denver
Posts: 4,396
rubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud of
Default

cruise will also not work if the vss is bad, or if the switches on the steering wheel are bad. you will need to follow the troubleshooting to get this taken care of, since there are so many possibilities.
__________________
96 Pearl White Mark VIII 4.6 dohc
90 Red RX-7 convertible project.....
96 White w/ Grey F250 4x4 OffRoad extended cab
98 Green Mountaineer awd 5.0 - for sale!
03 Tan Subaru Outback 3.0
former SHOs include 94 re atx, 94 wh atx x2, 93 gr atx, 94 bl mtx, 97 bk, 98 bk, 95 gr atx->mtx, 93 bl mtx, 93 bl atx, 95 bl atx, 95 gr atx, 92 wh mtx

Reply With Quote
  #9  
Old 11-10-2010, 10:42 AM
TopGunnYFZ TopGunnYFZ is offline
Registered
 
Join Date: Mar 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 549
TopGunnYFZ is a jewel in the roughTopGunnYFZ is a jewel in the roughTopGunnYFZ is a jewel in the rough
Default

No cruise light in any of my SHO's.
__________________
1994 ATX Green/ Grey~Gone~
1990 MTX Black/Black~Plaything~
1994 ATX Blue/Grey~Ladies~

Quote:
the craptastic design of our suspension coupled with a powerful engine is not condusive to forward motion- SuperHO
Reply With Quote
  #10  
Old 11-10-2010, 10:25 PM
oboytroyman's Avatar
oboytroyman oboytroyman is offline
Troy
 
Join Date: Mar 2010
Location: Kalamazoo, Michigan
Posts: 144
oboytroyman is unknown at this point
Default

my cruise stopped working for a while and It was simply where the throttle cable hooks onto something. so if you see a cable that looks detached, there you go!
__________________
92 sho mtx 173k daily driver.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-11-2010, 12:54 PM
Terrorizer's Avatar
Terrorizer Terrorizer is offline
SHO or GTFO
 
Join Date: Mar 2010
Location: Arizona
Posts: 242
Terrorizer will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by oboytroyman View Post
my cruise stopped working for a while and It was simply where the throttle cable hooks onto something. so if you see a cable that looks detached, there you go!
You're probably talking about the black plastic clip that connects the cruise control thingy to the throttle cable. I'm pretty sure mine is attached, unless I'm looking at the wrong thing.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-11-2010, 02:17 PM
TopGunnYFZ TopGunnYFZ is offline
Registered
 
Join Date: Mar 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 549
TopGunnYFZ is a jewel in the roughTopGunnYFZ is a jewel in the roughTopGunnYFZ is a jewel in the rough
Default

Nope thats it both cables run to the throttle body. My '90 always has a problem with it staying hooked so i just leave it off lol.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-12-2010, 08:15 AM
Terrorizer's Avatar
Terrorizer Terrorizer is offline
SHO or GTFO
 
Join Date: Mar 2010
Location: Arizona
Posts: 242
Terrorizer will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by SHOred View Post
Do you have athird brake light? On some cars if it burns out the cruise will stop working. Also if you have a bad clockspring the cruise will quit. My cruise quit and when I replaced the clockspring it started working again.

SHOred
Yeah I have a third brake light, but it is working. What's the clock spring and how can I check it?
Reply With Quote
  #14  
Old 11-12-2010, 08:17 AM
Terrorizer's Avatar
Terrorizer Terrorizer is offline
SHO or GTFO
 
Join Date: Mar 2010
Location: Arizona
Posts: 242
Terrorizer will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by rubydist View Post
cruise will also not work if the vss is bad, or if the switches on the steering wheel are bad. you will need to follow the troubleshooting to get this taken care of, since there are so many possibilities.
I see. Do you know of a way to test the VSS and other various switches? Or have a possible link to testing info? I have a ford service manual but it doesn't show how to test sensors and electrical stuff. I think there is separate book for that kind of stuff.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-12-2010, 09:42 AM
rubydist rubydist is offline
Registered
 
Join Date: Jun 2007
Location: Denver
Posts: 4,396
rubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud ofrubydist has much to be proud of
Default

if the vss is bad, you will get a pcm code, so check those.

the service manual has a troubleshooting section for the cruise, just follow that.
Reply With Quote
  #16  
Old 11-12-2010, 08:55 PM
xshoel93x's Avatar
xshoel93x xshoel93x is offline
SHO driver
 
Join Date: Jan 2010
Location: Massachusetts
Posts: 118
xshoel93x is unknown at this point
Default

ok i tested my cruise control. works but no light in dash which is weird cuz i thought i saw one before. oh well thats not the problem anyways
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


If you wish to help keep SHOforum running please click the donation button below


All times are GMT -4. The time now is 04:15 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Style Provided By: Wrestling Clique - Wrestling Forums

All content Copyright 2000 - 2014, SHOForum.com
This forum is not affiliated with Ford Motor Company