SHOForum  


Go Back   SHOForum > Troubleshooting & Performance Upgrades - V8 (96-99) > V8 - Maintenance & Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-11-2012, 06:27 PM
LJRuddy's Avatar
LJRuddy LJRuddy is offline
Pop lock n drop
 
Join Date: Jun 2005
Location: Poaceae fields
Posts: 3,142
LJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond repute
Thumb Down Delayed and violent 1-2 shift *new problems video uploaded*

Just got the car back from the shop and I have a very delayed and then hard shift into 2nd gear. I remember reading something about a sticking accumulator piston (i think?) causing this issue. FWIW, right before I made it back home after the accident Sunday, the O/D light started to flash. I'm assuming this was due to the lost fluid which caused the remaining to overheat? Tranny has like 20,000 miles on it and had no issues before my accident.
__________________




96 ATX 245k - A.K.A. The Vomit Comet
Reply With Quote
  #2  
Old 05-11-2012, 06:55 PM
93rev2sev's Avatar
93rev2sev 93rev2sev is offline
Registered
 
Join Date: Nov 2004
Location: Hockeytown
Posts: 6,459
93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute93rev2sev has a reputation beyond repute
Default

Make damn sure there's enough fluid in it now. Check while idling hot.
__________________
Potential: Bob can spot it.
Quote:
Originally Posted by Bob Gervais View Post
It's like we all had a premonition that he'd be less stupid some day....:laugh_ti:
23 year old Taurus
Reply With Quote
  #3  
Old 05-11-2012, 07:15 PM
LJRuddy's Avatar
LJRuddy LJRuddy is offline
Pop lock n drop
 
Join Date: Jun 2005
Location: Poaceae fields
Posts: 3,142
LJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond repute
Default

Its plenty full... First thing I did when I came back home today.

FWIW I tossed in a new filter and the fluid is brand new.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-11-2012, 09:06 PM
Inkertinker's Avatar
Inkertinker Inkertinker is offline
SHO Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Charlack, MO
Posts: 821
Inkertinker is a beacon of lightInkertinker is a beacon of lightInkertinker is a beacon of lightInkertinker is a beacon of lightInkertinker is a beacon of lightInkertinker is a beacon of light
Default

I just realize I did not send the side pan, sorry about that, this week has been a blur.
__________________
97 Ebony Satin/Gray -Welded
94 Rare Green/Gray MTX not sold
91 White/Black "Formerly a James Car"
68 Chevy C-20 Orange Crate
in Restoration
Reply With Quote
  #5  
Old 05-11-2012, 09:23 PM
LJRuddy's Avatar
LJRuddy LJRuddy is offline
Pop lock n drop
 
Join Date: Jun 2005
Location: Poaceae fields
Posts: 3,142
LJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond repute
Default

No worries. Thanks anyway!
Reply With Quote
  #6  
Old 05-12-2012, 01:13 AM
Liquid_force's Avatar
Liquid_force Liquid_force is offline
Registered
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lawrence, KS
Posts: 329
Liquid_force is on the right road
Default

mine has done that since I bought it at 91.5k

When it's cold the first couple 1-2 shifts are nasty, after that it is very smooth and RARELY happens when it's warmed up.

Ambient temp doesn't seem to make much difference.

I now have 124k+ and the condition has been consistent from day 1.

I've gotten into the habit of running the rpm's up to the shift point, then lifting so it shifts at low rpms to keep it from slamming into 2nd.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-12-2012, 12:59 PM
SHOhopefull's Avatar
SHOhopefull SHOhopefull is offline
Registered
 
Join Date: Dec 2006
Location: Boaz,Ala
Posts: 465
SHOhopefull is a name known to allSHOhopefull is a name known to allSHOhopefull is a name known to allSHOhopefull is a name known to allSHOhopefull is a name known to allSHOhopefull is a name known to all
Default

Accident induced shift kit?
__________________

1990 SHO "BREAKDOWN"
Eibachs/Tokico's,Fidanza flywheel,ALSFB's, 96 brakes
1990 SHO...Silver Banshee
96 brakes, rod shifter, DD
2001 SEL "Alice"
Black/Grey Leather Duratec...Wife's ride

I love going to the Pull-a-Part because the dollar admission is cheaper than most car shows and you almost always see cooler cars.(stolen from someone on grassroots motorsports, but so true!)
Reply With Quote
  #8  
Old 05-14-2012, 06:28 PM
LJRuddy's Avatar
LJRuddy LJRuddy is offline
Pop lock n drop
 
Join Date: Jun 2005
Location: Poaceae fields
Posts: 3,142
LJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond repute
Default

New problem developed last night. When the tranny goes to engage a new gear (up or downshifting) it will go into the new gear, slip for a second and then tighten back up. If I go WOT at a speed that will not allow for a gear change, the tranny holds together perfectly. Here's a video on the highway going from 4th to 3rd gear, with a constant 1/2 throttle input. No CEL or OD lights are illuminated.

Reply With Quote
  #9  
Old 05-15-2012, 11:10 AM
stephen newberg stephen newberg is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2001
Location: Ladysmith, BC, Canada
Posts: 2,688
stephen newberg will become famous soon enough
Default

Ouch. That looks like bands slipping to me. Assuming these transmissions still have bands. If not, whatever has replaced them slipping instead.

pax, smn
__________________
'98, Black
Cold air intake, K&N panel, SARC switch, 4 gauge instrumentation cluster, Front Strut Brace, ASFB, Eibach springs, 23mm rear sway bar, Yokohama Advan S.4. tires, wired open secondaries, FPS trans cooler, Magnaflow 99000 cats, Flowmaster 40 mufflers, and welded cam sprockets. Complete body restoration in 2010.

New DD: '11 metallic blue Porsche C4S.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-15-2012, 05:54 PM
ThatSHO's Avatar
ThatSHO ThatSHO is offline
v8 SHO
 
Join Date: Sep 2009
Location: Ohio
Posts: 25
ThatSHO is unknown at this point
Default

My trans acted weird after it was rebuilt somewhat similar to what yours seems to be doing but after looking around i saw that the tps connector was not all the way on and after that it did great. thats strange that it would be doing that with the low miles on the rebuild. If i were you i would look around at some sensors to see if the gets you anywhere
__________________
99 SHO
Cams Welded
Magnaflow Y Pipe, Flowmaster 40 Series
Rebuilt Trans
140k
Reply With Quote
  #11  
Old 05-15-2012, 06:05 PM
LJRuddy's Avatar
LJRuddy LJRuddy is offline
Pop lock n drop
 
Join Date: Jun 2005
Location: Poaceae fields
Posts: 3,142
LJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond repute
Default

Whats weird is if I go WOT from a dig and run it balls out, the tranny works flawlessly. 3rd will go into lock up at 75 instead of the usual 85 but that's the only issue.

Got an OD light last night. Gonna pick up my contacts and stop by an Autozone if theres one close and get the codes pulled.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-15-2012, 07:20 PM
DrCheeto's Avatar
DrCheeto DrCheeto is offline
Lurking
 
Join Date: Feb 2005
Location: Plainview,NY
Posts: 50
DrCheeto has a little shameless behavior
Default

That flare seems more like an electrical / sensor issue...
__________________
2012 Fusion SEL
94 MTX

Quote:
Originally Posted by platoribs View Post
I fellate dogs!
Reply With Quote
  #13  
Old 05-16-2012, 05:09 PM
LJRuddy's Avatar
LJRuddy LJRuddy is offline
Pop lock n drop
 
Join Date: Jun 2005
Location: Poaceae fields
Posts: 3,142
LJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond reputeLJRuddy has a reputation beyond repute
Default

Got codes:

p0411- secondary injection incorrect upstream flow (pump has always been funky. Works but always sets this code)

p0733- gear 3 incorrect ratio

p0734- gear 4 incorrect ratio

p1519- IMRC stuck closed bank 1 (IMRC relay box has been removed and the secondaries are wired open)

ThatSHO: Put my volt meter to the tps and the voltages look good so we can rule that out. All electrical connections are good and tight on the tranny.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-17-2012, 04:27 AM
Dubeckyj Dubeckyj is offline
Registered
 
Join Date: Oct 2010
Location: Canada
Posts: 77
Dubeckyj is unknown at this point
Default

When my tranny died, I was getting incorrect ratio codes. What happened to me was the valve body would stick somewhere, and cause it to not shift into 3rd, or 4th (or eventually 2nd) so it would think that "4th" gear had the same ratio as 1st. If you are getting all your gears, then that probably isn't the issue.

You didn't happen to change the chain ratio, did you?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


If you wish to help keep SHOforum running please click the donation button below


All times are GMT -4. The time now is 03:02 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Style Provided By: Wrestling Clique - Wrestling Forums

All content Copyright 2000 - 2014, SHOForum.com
This forum is not affiliated with Ford Motor Company