idle problems

Discussion in 'Engine, Intake, Exhaust and Drive Line' started by SHO_, Feb 25, 2012.

  1. SHO_

    SHO_ SHO Member

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Mexico
    I have been rebuilding my 93 for the last few months and I hit a problem last night that I need help with. When I go to start it I have to give it a little gas to keep it alive then the idle levels out around 900 RPM. about 30 seconds after I start it the RPM jumps to 2000 PRM and dose not fall after that. Any ideas on what the problem could be
     
    Last edited: Feb 26, 2012
  2. SHO_

    SHO_ SHO Member

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Mexico
    This was posted from my phone and auto correct took over.
     
  3. rubydist

    rubydist SHO Member

    Joined:
    Jun 25, 2007
    Messages:
    4,805
    Likes Received:
    1,249
    Location:
    Denver
    perform the idle reset procedure so the pcm knows how to control idle.
     
  4. shobote

    shobote SHO Member

    Joined:
    Aug 12, 2003
    Messages:
    1,388
    Likes Received:
    157
    Occupation:
    Tech Sales
    Location:
    Naperville, IL
    Home Page:
    Doesnt sound like an idle reset issue if it is dying at 900 rpm, above where it should be. IF the idle is surging, look for a vacuum leak. The IAC can also get clogged; you can take it apart and clean out the insides, then do the idle reset procedure.
     
  5. SHO_

    SHO_ SHO Member

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Mexico
    i cleaned the fuel injectors and it stopped the dieing part. i did the idle reset procedure but the RPM still jumps up around 2000 RPM in park or nutural. when i put it in gear the RPM go down to about 900 RPM. in the middle of the reset i had an oil line blow and its spraying oil all over the engine bay.
     
  6. rubydist

    rubydist SHO Member

    Joined:
    Jun 25, 2007
    Messages:
    4,805
    Likes Received:
    1,249
    Location:
    Denver
    after you fix the oil line, re-do the idle reset procedure.

    it may be that you also have a sticky iac.
     
  7. SHO_

    SHO_ SHO Member

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Mexico
    i found that i had a busted vac line also ill replace it tomorrow then do the idle reset again
     

Share This Page

If you wish to help keep SHOforum running, please click the donation button below